Fetalna hirurgija

Simpozijum o fetalnoj hirurgiji. Švajcarski lekari podelili iskustva sa našim stručnjacima

Na simpozijumu „Savremeni pristupi lečenja i dijagnostike spina bifide „ govorili su prof. dr   Martin Meuli pedijatrijski hirurg iz Univerzitetske dečije bolnice u Cirihu i njegov kolega dr Luca Mazzone.  Oni su predstavili našoj stručnoj javnosti i roditeljima čija deca boluju od ove bolesti dokle se stiglo kada je reč o lečenju spina bifide.  U Univerzitetskoj dečijoj bolnici u Švajcarskoj već nekoliko godina radi se fetalna hirurgija, nakon koje se problemi beba rođenih sa ovim stanjem umanjuju i za 50%.

Fetalna hirurgija radi se unutar materice i uključuje otvaranje majčinog stomaka i kroz matericu se zatvara spina bifida na kičmenom stubu bebe. Rezultati pokazuju da su prognoze za bebu koja je operisana dok je još bila u maminom stomaku, i do 50% bolje, nego kada se intervencija uradi nakon rođenja deteta. Iako intervencija ne može vratiti izgubljene neurološke funkcije, može sprečiti dodatne probleme koji mogu da nastanu. Prvobitno je planirano da studija prati 200 majki sa decom koja imaju meningomijelokelu, ali studija je prekinuta nakon praćenja 183 žene, zbog dokazane koristi kod dece koja su podvrgnuta prenatalnoj hirurgiji.

Naravno, postoje rizici i za fetus i za majku. Glavni rizik za fetus koji se može javiti je ako hirurgija izazove prevremeni porođaj, dok su organi još nezreli, hemoragiju mozga, i smrt. Rizik za majku uključuje infekciju, gubitak krvi, što dovodi do potreba za transfuzijom, gestacijski dijabetes, i povećanje telesne težine tokom dugotrajnog ležanja. Ipak, benefiti fetalne hirurgije su obećavajući, i uključuju manji defekt spinalnog nerva i kosti unutar intrauterarnog okruženja, naročito uticaj amniotske tečnosti na fetus, jer se smatra toksičnom. Kao dodatni benefit, lekari su otkrili da ova procedura utiče na razvoj mozga kod fetusa, pa ukoliko postoje određene komplikacije kao Chiari II ili hidrocefalus – njihove manifestacije su manjeg obima, nestaju ili ne postoji potreba za plasiranjem VP šanta.

Pored gostujućih predavača o dijagnostici i lečenju spina bifide govorili su fizijatar, dr Aleksandra Sekulić, doc.dr Svetlana Vrzić Petronijević i ass.dr Dušan Damjanović.

Fetalna hirurgija